tisdag 8 juni 2021

Kultur och odling

Vanans makt vann i valet av leverantör för impregnerat virke. Vi åkte till Beijers och blev så väl omhändertagna att det går att skryta om. Vi fick hjälp att såga det vi köpt i lagom storlekar. Allt fick plats i vår lilla personbil!

På senare tid har personalen, i flera olika affärer, varit så upptagen med sitt att tiden för oss kunder knappast fanns. På frågor om var man hittar t ex myggmedel, särskilt behövligt efter allt regnande, blir svaret: gå dit bort till vänster i ett ställ med solglasögon. Vi hittade vare sig ställ eller myggmedel. Först i kassan fick vi beskedet att medlet var slut. Andra vi konsulterat har bara muttrat något kort och obegripligt.

Artigt och vänligt bemötande har betydelse för upplevelsen i en affär. Men även på en koloni. När folk är trevliga och lagom intresserade blir stämningen god. Det värsta som finns är att bli utskälld, avspisad eller påhoppad. Någon enstaka person har upptäckts som flitigt odlat sitt missnöje. Vanligtvis är sådana plantor inte perenna, men det lär finnas något udda undantag. 

Kultur betyder odling har skolan försökt lära elever i decennier. En insikt är att det inte bara är vanliga  växter som ska odlas i en trädgård eller en koloni. Grannsämja och ett gott bemötande är en så vanlig, utbredd och kultiverad odling att man knappast märker den. Det är kultur när den är som bäst.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

FN behövs

På denna utomordentligt succéartade blogg kan jag publicera ett inlägg och 24 timmar senare är det förmodligen fortfarande oläst. Trycket tr...