lördag 8 maj 2021

Egen vitlök skrämmer och attraherar

I höstas planerades vitlök i en pallkrage. Nu i vår sticker små klena gröna blad upp. Dessvärre är de gula i toppen som om de var på väg att vissna. Vitlök har använts för att driva bort oönskade företeelser som vampyrer och sånt. Här tycks de även haft följdverkningar på nederbörden som i vår varit ganska klen. Förutom för en vecka sedan då skottkärran blev en liten bassäng.

Jord har vi köpt i stora lass. Den inköpta myllan visade sig vara särskilt metallrik. Vilket kan vara bra för vissa växter. Men berikningen var verkligen lokal i form av två skruvar. När de tagits bort blev det bara gammal vanlig jord igen. För säkerhets skull har vi lagt på avklippt gräs och gödslat med mogen hästspillning som uppmuntran för vitlöken. Härom dagen vattnade jag de spröda plantorna eftersom det vore bara så härligt att snart kunna ståta med egenodlad vitlök. Den sägs ska vara lite mildare vilket blir spännande att utforska.

Att vattna på kolonin innan åvattnet från Svartån kopplats upp i slangarna är ett äventyr. Dunkar fraktas än så länge i bilen. Alla som håller på så behöver veta en sak. Korkarna ska vara hårt (!) åtdragna. En dunk for nyss omkull i en tvär sväng. När jag var framme dröp bilmattan av vatten. Jag tog ut mattstumpen från baksätesgolvet och höll den lodrätt. En stråle rann i flera minuter vilket antydde ett rekord i uppsugningsförmåga. Den mattan kunde absorbera den!

Flera vänner har redan bokat upp var sin vitlök så vårt eget lager har krympt redan innan det växt färdigt. Men så har väl bönderna det?  Deras skörd tingas innan den skördats? Det är inte otrevligt att vara bonde i miniformat. Äntligen en vitlök som attraherar! Även jordärtskockorna är populära och ett antal har tingats i förväg. Det är inte utan att man även känner sig själv en aning efterfrågad när grödorna är populära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

FN behövs

På denna utomordentligt succéartade blogg kan jag publicera ett inlägg och 24 timmar senare är det förmodligen fortfarande oläst. Trycket tr...