fredag 18 juni 2021

En illumineringsfest

I de tidiga tonåren befann jag mig på en lägergård i Småland. En av kvällarna skulle det inte bli lägerbål utan istället stod det "Illumineringsfest" på programmet. Vi var inte många som förstod vad ordet betydde. Framåt kvällen stod det klart att det hade med ljus att göra. Kulörta lampor hängdes upp i träden och marschaller placerades ut på högt belägna platser. En upplysningsfest helt enkelt. 

Under festen då vi fick en Småländsk matvara - ostkaka med hallonsylt - förklarades att upplysning är viktigt för att man ska se det som annars ligger fördolt och i mörker. Illuminering som både världsligt och andligt fenomen. Vi nöjde oss förstås med den vackra belysningen som förtrollade den ganska ordinära lägergården till slott och dröm.

Varför nu detta i en text på en koloniblogg? Jo, därför att inget kan vara mera lämpat för att ha illumineringsfester på än ett koloniområde i augusti när natten blivit mörk. Tänk att vandra runt mellan lotterna och se trolska ljus. På vårt område blir det knappast några lampor eftersom el inte är indragen till lotterna. Men levande ljus, lyktor och marschaller räcker långt. Varför inte en fest med ljus, kräftor och ostkaka. Så tänker jag, och kan nästan känna smakerna på tungan, i gassande solsken en dag i juni. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

FN behövs

På denna utomordentligt succéartade blogg kan jag publicera ett inlägg och 24 timmar senare är det förmodligen fortfarande oläst. Trycket tr...