lördag 26 juni 2021

Humlen - en hon eller han?

 

Humlen växer med raketfart. Dess slingrande utskott är vassa med små krokiga piggar som hakar i underlaget. Då blir det inga halkskador. Djärvt klättrar humlen vidare uppför sin resliga stör.

Grannar frågar retsamt: när blir det öl? Men vi har vare sig redskap eller förmåga att använda humlen på det sättet. Vi läste oss till att man kan skörda blommorna för att brygga thé. Men det blev beskare än beskt och inget vi frivilligt skulle inmundiga. Tills vidare nöjer vi oss med att humlen lockar till sig humlor och bin.

Stören har vi kört djupt ner i ett jordfyllt cementrör. Men jorden visade sig bestå av ganska mycket torra substanser så stören har haft svårt för att stå still. Än pekar den hit och än pekar den dit. Vi rättar till och rätar upp. Ungefär så där som man får göra i sitt eget liv när saker börjar gå på tvärs.

I den Virtuella floran läser jag:  Humle är en flerårig slingrande, klättrande ört med motsatta, breda, handflikiga blad. De slingrande skotten kan bli mer än tio meter långa och kan växa 8 tum/dygn. Hela växten är klädd med krokiga taggar och körtelprickar. Humle har skilda han- och honplantor. 

Nästa fråga vi ska ta itu med är att ta reda på om humlen vår är en hon eller en han...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

FN behövs

På denna utomordentligt succéartade blogg kan jag publicera ett inlägg och 24 timmar senare är det förmodligen fortfarande oläst. Trycket tr...